Android Mattrix KODI Image - V3.2 - 08/12/2015

297 130305
feraay  
Edited by feraay at Sat Jan 17, 2015 10:54
w84 replied at Sun Nov 16, 2014 08:47
First of all, thanks for this great image Mattrix.

But now my question: I tried to play some video ...


Same here

movies over smb without sound .....

really usefull for a xbmc client ^^

played a bit arround with mx codecs but nothing changed

a fix for that????

mcray  
liab replied at Sat Jan 17, 2015 09:59
@ mcray
When I stream with my image a TV stream and cut the HDMI cable at the BPI the sound on the a ...

So there is no option to use audio jack all the time even if the HDMI cable is disconnected during startup, right?
I have also noticed that the sound continues via audio jack if I startup my BPi with HDMI and disconnect the cable afterwards.
But I did not manage to get it working without HDMI cable connected from the beginning.

Background: I would like to use the BPi as a audio player only without display which is controlled by Yatse on my tablet

Is there any other image I could use to get a XBMC/Kodi for audio only via audio jack?

liab  
Edited by liab at Sun Jan 25, 2015 11:31

@mcray
Of course it is possible. You must use my image in HDMI mode (#125 and 130) and switch it to PAL or NTSC. I tried it just, works fine. Then you will have sound about the audio jack without any monitors connected. I belief with other images it's the same.

mcray  
liab replied at Sat Jan 17, 2015 21:13
@mcray
Of course it is possible. You must use my image in HDMI mode (#125 and 130) and switch it to  ...

@liab
Thanx a lot for your support.
That sounds great.
Could you please give one last advice what exactly I have to change?
First I tried it several times with changing the Display Output Mode from HDMI to PAL / VGA in the Android settings while being connected via HDMI.
Unfortunately I did not succeed (maybe I just missed the "OK" button to confirm the new display mode as my TV just shows a blank screen afterwards).
The next time I boot up and start a stream via Yatse I don't get a beep out of audio jack.
And when I connect the BPi via HDMI again it will (of course?) change to HDMI as display mode again.

Now I have connected my BPi via AV to the same TV and it starts up with NTSC / PAL as display mode.
But still I don't get sound out of audio jack.
When I check the Audio Output Mode in the Android Settings I see that all options are disabled.
What do I have to choose as Audio Output Mode to get sound out of audio jack?
Is there anything else I am doing wrong?

Before I have checked the audio settings in Kodi.
Maybe this was a mistake as I have read several times that this could reset the audio settings.

anton  
Edited by anton at Sun Jan 18, 2015 10:56
Please could somone with Edimax Stick (only when it runs) post this:

lsusb
and
lsmod


Liab, I don't know if your request is still up to date but i just did what you asked for. These are the outputs:

Bus 002 Device 002: ID 7392:7811
Bus 005 Device 002: ID 09da:001a
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0002
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001

8192cu 626046 0 - Live 0x00000000
rtl8150 8159 0 - Live 0x00000000
uvcvideo 54674 0 - Live 0x00000000
videobuf_dma_contig 3801 0 - Live 0x00000000
videobuf_core 15272 1 videobuf_dma_contig, Live 0x00000000
mali 116342 51 - Live 0x00000000 (O)
ump 30074 17 mali, Live 0x00000000 (O)
sunxi_ts 17582 0 - Live 0x00000000
gpio_sunxi 7002 0 - Live 0x00000000
sun7i_ir 5965 0 - Live 0x00000000
nand 193610 0 - Live 0x00000000 (O)

I am using an Edimax EW-7811Un. It appears that it has the 8192cu chipset installed and not as i stated before the 8188cus. I apologise for this false information. I didn't know how to look it up myself and as the Edimax on many websites is often reported to use the 8188cus i assumed this was correct. Apparently it was not. Nevertheless i can confirm that it is working very well with your image and that in my opinion is what really matters

anton  
Edited by anton at Sun Jan 18, 2015 12:12

I am in the exact same situation as mcray. I wanna use my BPi to play music only without any displays connected, control it remotely using Yatse and with analog audio output.
liab, I therefore gave your suggestion to switch video output to vga a try but apparently video output is set to HDMI after each reboot even if there is no display connected resulting in audio playback being messed up. So this is no solution, either :/ Do you see a way to have video output reset to HDMI only if a display is detected?
I don't know if it is of any importance but i noticed when playing audio without a display connected not only no audio is audible but the song's progress bar in Yatse also skips ~10 seconds every second. So it is some kind of muted fast forward.

@mcray: For all i know in liab's image in audio output settings "AUDIO_HDMI" is audio jack whilst "AUDIO_HDMI2" is HDMI output.

liab  
Edited by liab at Sun Jan 18, 2015 18:56

@mcray
Sorry, I don't have that problem. I tried it again:

1. In my SD-Card with my image from the dropbox - only my full version with xbmx etc., I wrote the file audio_hdmi how I discribed several times.
2. I start the bpi with a DVI Monitor.
3. I connect a small 4" Monitor to TV.
4. In the menue I activate PAL and have a picture on the small monitor.
5. I disconnect the HDMI cable and restart the bpi.

Result, I have the  screen on the small monitor and the sound is always AUDIO_CODEC (sound about Jack) as default.
Even with xbmc!

@anton
Bus 002 Device 002: ID 7392:7811 is your Edimax EW-7811Un
8192cu 626046 0 - Live 0x00000000 your Edimax works with a Realtek RTL8192cu Chip

So you can, only if you want, change the /etc/mkshrc from
#8192cu
lsusb | grep 0bda:8178
if [ $? = 0 ] && [ -e system/lib/libhardware_legacy.so-cu ]; then
mv system/lib/libhardware_legacy.so system/lib/libhardware_legacy.so-eu
mv system/lib/libhardware_legacy.so-cu system/lib/libhardware_legacy.so
else

to
#8192cu
lsusb | grep 7392:7811
if [ $? = 0 ] && [ -e system/lib/libhardware_legacy.so-cu ]; then
mv system/lib/libhardware_legacy.so system/lib/libhardware_legacy.so-eu
mv system/lib/libhardware_legacy.so-cu system/lib/libhardware_legacy.so
else

Thanks for the reply.

anton  
Edited by anton at Sun Jan 18, 2015 19:25

liab, the difference between what you are doing and what mcray and me are doing is that we want the bpi to run without any display connected. No hdmi, no vga, no nothing. Just connect the bpi to an amplifier and operate it remotely. The problem is that even if one sets video output to vga it is reset to hdmi when there is no display connected during the next reboot and audio play-back is therefore messed up again.

Concerning the Edimax I am sorry to say that i don't really get what those changes are meant for. Firstly i no know nothing about programming so i don't understand what those changes would do but all the more i don't see why i should change anything because, as i wrote above, the Edimax is working flawlessy.

Also i want to stress that your efforts are very much appreciated. I would be able to do that on my own and therefore am very grateful for what you do!

mattrix  
Have you tried editing the sys.config file via DragonFace?
You could set the video output to composite?

liab  
Edited by liab at Sun Jan 25, 2015 11:31

I tried it for some months in the sys.config. The effect was only during booting, but not when android was started.
@mcray & anton
I belief you have difficulties to touch a null file. So here is my image with HDMI as default. But without a monitor and with PAL or NTSC AUDIO_CODEC is default.
https://www.dropbox.com/s/qnivj1 ... 20-cu-hdmi.img?dl=0
Please have fun!

You have to log in before you can reply Login | Sign Up

Points Rules